Tämänhetkiset suomalaisille mieluisat digitrendit

Digitaalinen maailma on mielenkiintoinen ja aina täynnä uutuutta ja yllätyksiä. Netissä voi tehdä vaikka mitä, ja uusia ajanviettotapoja ja -keinoja pulpahtelee pintaan jatkuvasti. Tuhannet yritykset maailmassa pyrkivät nappaamaan itselleen rahaa ja toimeentuloa sekä erilaisine palveluineen että puhtaasti mainosrahoitteisine sivustoineen. Ei olekaan väärin sanoa, että netissä on selvästi ostajan markkinat. Jokainen meistä käyttää päätettään ja mobiililaitettaan hyvin omanlaisella tavallaan.

Tässä tekstissä käymme läpi muutamia tämän hetken kuumia netti- eli digitrendejä. Mitä kaikkea omalla tietokoneella ja mobiililaitteilla voikaan tehdä? Tähän kysymykseen vastaamme laajalla ja monipuolisella listallamme!

Sosiaalinen media käy kuumana

Sosiaalisesta mediasta on tullut eräänlainen koko maailman sydän. Aina kun maailmalla tapahtuu jotakin jännittävää tai kiinnostavaa, kuohahtaa some keskustelemaan asiasta. Oli kyseessä sitten välikohtaus Oscar-gaalassa Will Smithin ja Chris Rockin välillä tai mitä tahansa muuta, ottavat useat miljoonat ihmiset asiaan taatusti kantaa. Samaten memet eli niin eräänlaiset nettisukupolven pilakuvat leviävät erilaisten ilmiöiden kanssa kulovalkean tavoin somessa. Aina on olemassa ryhmä ihmisiä, jotka haluavat vääntää vitsiä ja uuttaa ulos viimeisenkin tipan tarjolla olevasta huumorista.

Sosiaalisen median alustoja on lukuisia. Jossain määrin näyttäisi siltä, että Facebookin valtakausi alkaa olla mennyt, eikä monikaan vielä kymmenen vuotta sitten palvelussa aktiivinen henkilö enää jaksa päivitellä läheskään niin paljon kuin mitä ennen. Sen sijaan valtayleisö on tuntunut siirtyvän Instagramin – tuon Facebookin eräänlaisen pikkusiskon – äärelle. Instagram on aina lähtökohtaisesti ollut enemmän kuvapainotteinen kuin tekstin ympärillä pyörivä Facebook.

Instagramkin on viime vuosina saanut ison haastajan TikTokista. TikTok on täynnä toinen toistaan erikoisempia lyhyitä videoita, joihin saatetaan tunkea yhtä lailla tanssiliikkeitä kuin uutissisältöäkin. Yhtä kaikki suunta on ollut tekstipainotteisesta Facebookista ja Twitteristä koko ajan hieman nopeammin pureskeltavaan ja helpompaan viihteeseen.

Podcastit valtavassa nousussa

Samaan aikaan kun monet puhuvat ihmisten aina vain heikkenevästä keskittymiskyvystä, ovat pitkät podcast-ohjelmat koko ajan kasvattaneet suosiotaan. Podcast on kuin eräänlainen radio-ohjelma, jota pääsee kuuntelemaan ilmankin radiota – ja useimmiten omalla ajallaan juuri silloin kuin haluaakin. Podcast-aiheita on maailmalla lähes yhtä paljon kuin on podcastejakin, sillä käytännössä lähes kuka tahansa vähänkin teknologian päälle ymmärtävä henkilö voi laittaa oman radioshow’nsa pystyyn.

Maailman tämän hetken suosituin podcast on peräisin viihteen monitaituri Joe Roganin aivoriihestä. Viime vuosina viihdemaailmaa on kovasti kohauttanut Roganin Spotifyn kanssa solmima 100 miljoonan dollarin diili, jonka myötä tunnetun MMA-selostajan podcasteja pääsee kuuntelemaan ainoastaan ruotsalaisen musiikkipalvelun podcast-puolella.

Roganin vapaamuotoiset ja keskusteluhenkiset podcastit keräävät joka viikko aivan valtavasti katsojia ympärilleen. Samalla Roganista on tullut eräänlainen ajatusjohtaja, jonka pragmaattinen ja maanläheinen tyyli lähestyä asioita ihastuttaa monia – ja toisaalta myös vihastuttaa toisia.

Tokikaan Roganin podcast ei ole ainoa maailmassa mainetta niittävä podcast. Kiinnostipa sinua sitten urheilu, talous, rikollisuus, tekniikka, videopelit, uutiset, showpaini tai oikeastaan mikä tahansa maan ja taivaan väliltä, löydät varmasti teemaa käsittelevän podcastin poikineen!

Nettikasinoiden rahapelit suositumpia kuin koskaan

Me täällä pohjoisessa tunnemme rahapelien maailman paremmin kuin hyvin. Suomessa on pyöritetty mummorullaa eli hedelmäpelejä jo vuosikymmenien ajan, eikä ilmiölle näytä tulevan loppua. Tänä päivänä kaikkein parhaiten rahaa maksavat ja monipuolisimmat pelit tosin yleensä löytyvät netistä. Esimerkiksi täällä on listaa paikoista, joissa pääsee koettamaan onneaan.

Rahapelien suosio ei enää nykyisin perustu edes pelkästään siihen, että niistä voi voittaa rahaa. Toki tämä asia sykkii edelleen koko touhun sydämenä, mutta pelit itsessään ovat monipuolistuneet parin vuosikymmenen takaisista valtavasti. Nykyisin erilaiset ilmaiskierrostoiminnot, bonustoiminnot ja satunnaisesti laukeavat ekstraominaisuudet rytmittävät pelaamista paremmin kuin koskaan aiemmin. Moderni kolikkopeli on audiovisuaalinen seikkailu, josta voi hyvällä tuurilla saada ison palkinnon istunnon päätteeksi.

Vaikka rahapelit ovatkin suosittua viihdettä, on tärkeää muistaa pitää myös maltti mukana niitä pelatessaan. Voittaminen on verrattain epätodennäköistä, joten kannattaa aina pelata ainoastaan rahalla, joka on oikeasti varaa hävitä. Maltti on näissä asioissa ehdottomasti valttia!

Audiokirjat ovat mullistaneet lukemisen

Nykyaikana monen meistä maailma ja elämä tuntuu liiankin tilkkutäkkimäiseltä. Ajatukset singahtelevat siellä täällä, mistä on todennäköisesti syyttäminen ennen kaikkea internetin ja päätteiden kanssa vietettyä aikaa. Tällaisena aikana monen meistä kärsivällisyys ei millään meinaa riittää kirjojen lukemiseen, mikä on sinänsä iso harmi.

Kirjallisuuden menestymisen jatkuvuuden kannalta on suuri onni, että nykyään kirjoista pääsee nauttimaan myös erityisinä kuuntelukappaleina. Audiokirjat ovat luettuja versioita suosituista kirjoista, ja niiden avulla henkilö pystyy nauttimaan lempikirjoistaan vaikkapa lenkkipolulta tai salin juoksumatoltakin käsin. Ainoa, mitä tarvitaan, on oma nettiin yhdistyvä kännykkä, kannettavat kuulokkeet ja audiokirjatilaus.

Ehkäpä kaikkein suosituimpia viime aikoina ovat olleet audioversioina julkaistut elämänkerrat ja muut vastaavat teokset. Esimerkiksi Kimi Räikkösen ja Vesa-Matti Loirin tarinoista on moni nauttinut nimenomaan äänikirjana. Samaten Eckhart Tollen käänteentekevä Läsnäolon voima on monen meistä kuuntelulistalla korkealla.

YouTuben tarjonta sen kuin monipuolistuu

Kukapa voisi jättää digitrendien listalta ulos YouTubea? Kyseinen palvelu nimittäin on vielä tänäkin päivänä aivan yhtä relevantti ja mielenkiintoinen kuin mitä vaikkapa kymmenen tai viisitoista vuotta sittenkin.

YouTuben suosio perustuu ennen kaikkea siihen, että uutta sisältöä tuupataan ulos jatkuvalla syötöllä – ja monista eri aiheista. Moni meistä hakee esimerkiksi uutisensa YouTuben uutiskanavilta ja vastaavasti ruokareseptinsä ruokakanavilta. Yhtä lailla suureen suosioon ovat nousseet myös erilaiset videopelikanavat, joissa pelataan yhdessä pelialan tuoreimpia julkaisuja ja isoimpia hittejä.

YouTubessa on kaikkea aina musiikista dokumentteihin, jumppavideoihin ja nukahtamista helpottaviin ASMR-pätkiin. Tästä palvelusta ei sisältö lopu!

Lopuksi

Mahtoiko listastamme löytyä mitään sellaisia asioita, joiden parissa sinä vietät digiaikaasi? Kenties sinulla on mielessäsi jokin todella mainio palvelu tai ajanviete, jota emme tässä käsitelleet.

Kun nykyhenkilö on ”koneella”, voi se tarkoittaa miltei mitä tahansa. Koneella voi tehdä ja koheltaa monenlaista!

Toivottavasti tarjosimme sinulle inspiraatiota ja ideoita siihen, miten sinä voit tulevaisuudessa monipuolistaa digikokemustasi. Älä turhaan jää jumiin vanhoihin rutiineihin, vaan tartu rohkeasti härkää sarvista ja kehitä digikokemuksesi parhaaksi mahdolliseksi juuri sinun kannaltasi!