Itse järjestettävät matkat ovat suosituimpia kuin koskaan – listaamme syyt

Ennen vanhaan matkaa varattaessa pakettiin kuului usein hotellit, tapahtumat ja lennot. Näin ei matkailijan tarvinnut itse miettiä asiaa ollenkaan. Maksun jälkeen matkailutoimisto teki kaiken reissaajan puolesta ja molemmat osapuolet hyötyivät järjestelystä. Nykyään käytännöt ovat muuttuneet. Tässä artikkelissa kerromme lisää aiheesta.

Internet innovaatioiden mahdollistajana

Vielä 80- ja 90-luvuilla internet oli lapsenkengissään, eikä sen hyödyistä ollut vielä tietoakaan. Matkojen järjestäminen oli siis erittäin vaikeata ja harvalta löytyi tarvittavaa kärsivällisyyttä ja joustavuutta. 2000-luvun taitteessa kaikki tietenkin muuttui. Nykyään voit kysyä suoraan hotellin tai asunnon omistajalta saatavuutta ja muita oleellisia asioita, eikä maantieteellisellä etäisyydellä ole mitään väliä.

Muutenkin internet on mahdollistanut monen asian. Esimerkiksi koti-ikävä ei iske yhtä kovaa kuin ennen, koska kunhan laitteesi on yhdistetty nettiin, voit keskustella kavereiden kanssa puhelimitse, pitää hauskaa casino.netbet.fi -sivustolla, tai katsoa tuttuja TV-kanavia suoraan Yle Areenasta. Maailma on selvästi kutistunut internetin aikakaudella, tuoden selviä hyöty- että haittapuolia mukanaan. Matkailusta kiinnostuneet ovat hyötyneet siitä valtavasti.

Halvemmat hinnat kuin pakettimatkoissa

Ennen matkailuyritykset kilpailivat keskenään asiakkaista, ja saadaksesi parhaimman hinnan jouduit vertailemaan näitä yrityksiä. Jos halusit johonkin syrjäisempään kohteeseen yrityksiä ei löytynyt montaa. Toisin sanoin yritykset määräsivät tahdin ja vaihtoehtoina oli joko maksaa heille tai tehdä kaiken itse, ilman kontakteja tai muita tärkeitä resursseja.

Nykyään matkailuyritykset kilpailevat kaikenlaisten muiden yritysten kanssa. Jopa pieni yrittäjä maailman toisella puolella käy suoraa kilpailua matkatoimistojen kanssa, jotka tarjoavat matkoja yrittäjän kohteeseen. Eikä sinun tarvitse enää valita yritysten välillä. Nettiportaalien määrä kasvaa päivittäin, ja suosituimpien portaalien joukkoon kuuluva AirBnB listattiin pörssiin vuoden 2020 joulukuussa.

Enemmän vaihtoehtoja

Selvästi suurin syy miksi moni valitsee itse järjestää lomamatkansa on vaihtoehtojen suuri määrä. Koska jokaisesta maailman kolkasta löytyy jonkinlainen hotelli sekä tapa matkustaa kohteeseen, kekseliäs turisti voikin matkustaa juuri mihin haluaa. Turistirysiä ei tarvitse edes miettiä, koska muitakin hienoja tutkimattomampia lomakohteita löytynee helposti.

Joidenkin mielestä internet on myös muuttanut uuden ikäpolven suhtautumista mökkeilyyn. Nykyään kesämökeille mennään ennemmin rentoutumaan kuin töitä tekemään. Vuokramökkejä vuokrataankin harvoin matkatoimistojen kautta, vaan suoraan portaaleilla tai jopa Facebookin kautta.

Juuri sosiaalinen media on avannut peliä paljon, ja vuokrausprosessikin on yksinkertaisimmassa muodossaan erittäin helppoa ja joustavaa. Mikäli omaa asuntoa ei käytä, sen saa vuokrattua pelkästään yhden ilmaisen ilmoituksen kautta Facebookissa tai Instagramissa. Mitään välityspalkkiota ei tarvitse maksaa. Netin yleistyminen on siis heittänyt sääntökirjan suoraan ikkunasta ulos ja turhasta byrokratiasta vältytään kokonaan.

Sekä vuokraaja että vuokranantaja hyötyvät siis tästä, ja ensimmäinen askel vuokranantajaksi on erittäin pieni. Monessa maassakin tuntuu paljon mukavammalta, kun tietää maksun menevän suoraan niille, jotka sitä tarvitsevat eniten, eikä suurille kansainvälisille organisaatioille.

Samalla saakin autenttisemman kokemuksen ja oikean yhteyden kohteen asukkaaseen, joka ilomielin vuokraa asuntonsa myös jatkossa.

Valinnanvapaus

Monen mielestä matkatoimistojen pakettimatkat ovat helppoja ja käytännöllisiä ratkaisuja jos haluaa lomalle rentoutumaan eikä tarvitse itse miettiä järjestelyjä. Toisten mielestä pakettimatkoilla et saa itse päättää mistään eikä matkaryhmän kanssa meneminen kiinnosta. Oli miten oli, suurin osa matkailijoista ovat samaa mieltä, että valinnanvapautta on enemmän itse järjestettävissä matkoissa.

Ennen vanhaan tiettyihin kohteisiin ei Suomesta päässyt noin vain, mutta nykyään ainut haaste onkin päästä kohteeseen. Suomen lentokentillä on suhteellisen hyvät yhteydet, ja pienellä kärsivällisyydellä pääsekin melkein kaikkialle.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa selvitimme miksi itse järjestettävät matkat ovat nousseet suosiossa, ja miksi perinteinen tapa matkustaa ei enää kiinnosta matkailijoita. Selvitimme myös molempien matkustustapojen hyöty- sekä haittavaikutuksia, ja pohdiskelimme miltä matkustaminen tulee näyttämään tulevaisuudessa. Loppujen lopuksi mitään parasta tapaa matkustaa ei tietenkään ole. Kunhan matkasta nauttii, muulla ei ole väliä.